Novi Windows 10 donosi nove alate za upravljanjem privatnosti

Zagovornici privatnosti godinama kritikuju Microsoft zbog izostanka pokušaja da zaštiti korisnike ili da ih prestane špijunirati na razne načine. I eto, kritike su urodile plodom jer u novom buildu Windows 10 bit će transparentniji po ovim pitanjima i detaljnije nuditi uvid u to što se prikuplja, kako se prikuplja i u koje svrhe.

Sve to moglo se zaključiti po novom Insider Preview buildovima 17063 i 17074 predstavljenima od strane Microsofta za korisnike Windows 10 operativnog sistema, koji se uveliko kritikovao zbog činjenice da toliko omogućava špijuniranje, ali i da korisniku oduzima podosta moći da upravlja onime što šalje Microsoftu ili “trećoj strani”.

Konkretna i nova verzija “desetke” stići će tokom proljeća i s njom se garantuju ti alati koji bi trebali zadovoljiti one najveće kritičare među korisnicima. Jer, buildovi koji dolaze već nude dvije misteriozne naredbe na Privacy tab i u Settings-u. Obje dovoljno govore već kroz svoje ime.

Jedna se naziva Diagnostic data viewer, odnosno, nudi pregled prikupljenih podataka. A druga nudi njihovo brisanje, što jasno daje do znanja da ono što se prikupilo možemo vidjeti i sami procijeniti hoćemo li ostaviti ili nećemo u virtuelnim prostranstvima. Nije baš alat koji štiti u potpunosti, ali daje bar neku kontrolu nad onime što smo činili i onime što želimo da se s time čini u bližoj ili daljoj budućnosti.

Možda sve ovo Microsoft ne bi činio da nije morao poštovati nove regulative i zakone u Europskoj uniji, gdje se mora transparentnije baratati podacima prikupljenima od strane korisnika, što ne znači samo da moraju imati uvid u njih već i da moraju dati odobrenje da bi ih se uopšte moglo prikupljati.

Ali, ne treba se radovati prebrzo već prije svega treba pričekati da nove verzije Windowsa 10 ugledaju svijetlo dana pa da se svi noviteti detaljnije analiziraju, provjere pa da se potom dokuči koliko brinu ili ne brinu o privatnosti korisnika…

IZVOR: http://www.ictbusiness.info

O Autoru

info@bioscetinje.me

Slični postovi

Pošalji utisak

Display Name

Email

Title

Poruka